O Tjednu Osječkih izviđača pisao je i Glas Slavonije

  1. Možete li reći nešto više o ovom događaja i kako je započeo prije 23 godine?

Izviđački klub  Javor Osijek osnovan je 2001. Nakon usvajanja misije i svrhe postojanje te dugoročnih planova udruge, tadašnje vodstvo je imalo viziju nekih aktivnosti koje se redovno svake godine održavaju u organizaciji naše udruge . Udruga od 2002. kontinuirano realizira niz projektnih i programskih aktivnosti, ovom priliko ćemo izdvojiti dvije nama izuzetno važne aktivnosti, a to su

  • Festival izviđačkih pjesama Osijek – FIPO Fest koji organiziramo povodom Dana Grada Osijeka (uvijek najbliži vikend Danu Grada Osijeka). Isti će biti po 23. puta organiziran i ove 2024. godine
  • Tjedan Osječkih Izviđača – TOI – koji se organizira na našu inicijativu i uz programsko koordiniranje  povodom Dana izviđača Hrvatske (koji se obilježava 19.5.)  TOI organiziramo uz partnerstvo svih izviđačkih udruga grada Osijeka (nekada OI Drava, UI Slavonski hrast) , danas u suradnji s UI Slavonski hrast Osijek.
  1. 2. Koji su glavni ciljevi ovog događaja i što želite postići njime?

Sve izviđačke udruge  u Hrvatskoj na neki način obilježavaju Dan Izviđača Hrvatske. Nacionalna organizacija – Savez izviđača Hrvatske povodom tog dana organizira Zborovanje Izviđača Hrvatske s kojim će i završiti ovogodišnji tjedan izviđača. Naši će predstavnici otići u Karlovac  na 15. Zborovanje izviđača Hrvatske. I mi smo bili izvršni organizatori u sklopu 20. TOI 2019. kada smo u Grad Osijek „doveli“ cca 1200 sudionika 13. Zborovanja izviđača Hrvatske.

Ovdje se  može vidjeti zašto baš 19.5.

https://scouts.hr/blog/2017/05/19/19-svibnja-dan-izvidaca-u-hrvatskoj/

Osječki izviđači 19. 5. obilježavaju svake godine i to 7-8 dana oko navedenog dana.

TOI je sedmodnevna aktivnost sa ciljem približavanja izviđaštva onima koji još nisu IZVIĐAČI, sa ciljem vidljivosti bogatog izviđačkog programa, sa ciljem provedbe programa za sve generacije, kako bi pokazali da je izviđaštvo otvoreno za sve.

Kroz ovih 23 godine bilo je puno aktivnosti a neke se ponavljaju iz godine u godinu, kao npr  aktivnost za djecu iz vrtića koja na jesen kreću u školu „ Kreni u školu – postani izviđač ili za učenike  nižih razreda osnovne škole „Svibanjske igre poletaraca“. Svake godine TOI ima i ekološke aktivnosti kao i aktivnosti volontiranja za  društvenu zajednicu kao npr 2Dobro djelo svaki dan“ ali i humanitarne aktivnosti kao npr „Daj pet za bolji dječji svijet“  i…. Također se organiziraju izleti, biciklijade, smotre, natjecanja, edukativna predavanja, filmske noći….. nastojimo svake godine zadržati „tradiciju“ ali i dodati „nešto novo“, kao naprimjer ove godine „večer društvenih igara“ ili volontiranje na 45. Smotri Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje.

Jedina od posebnosti TOI 2019. bila je IZVIĐAČKI TRAMVAJ koje je punih dvije godine prometovao našim gradom. Tu ideju je prepoznao i Svjetski skautski pokret ( koji broji preko 60 mil djece i mladih) te je slika našeg Grada Osijek i izviđačkog tramvaja obišla IZVIĐAČKI SVIJET i objavljena je na društveni mrežama svjetske skautske organizacije.

  1. Koliko je ljudi uključeno u organizaciju ovog događaja i kako koordinirate sve aktivnosti?

Svake godine TOI organiziraju izviđački volonteri. Uži tim izviđačkih voditelja koordinira (4-5)  a programski ga realiziraju naši educirani izviđački voditelji i volonteri (10-15 volontera).

  1. Koje organizacije ili pojedinci podržavaju ovaj događaj? Imate li sponzore koji su vam pomogli u realizaciji?

U pripremi programa svake godine, uključujemo i ostale organizacije, posebice koje imaju dodirne programske ciljeve kao izviđači, pa bi mogli istaći npr: GD Crvenog križa u Osijeku, Udrugu Šokačka grana, Unikom, ZOO Osijek…. I mnoge druge organizacije i pojedince.

Tjedan Osječkih izviđača dio je projektnih aktivnosti udruge i na taj način dio troškova se pokriva iz sredstava proračuna Grada. Županije ili Zaklada i drugih davatelja sredstava. Neovisno o osiguranim sredstvima udruge, TOI svake godine uspijevamo organizirati  zahvaljujući ljudima velikog srca – VOLONTERIMA  koji nesebično poklanjaju svoje slobodno vrijeme i znanje za  opću dobrobit društvene zajednice.

Nemamo stalne sponzore. Snalazimo se kako umijemo i znamo. Nas sve pokreće velika izviđačka ljubav i savijest da svojim djelovanjem STVARAMO BOLJI SVIJET.

  1. Kakav je odaziv zajednice i koliko su građani Osijeka zainteresirani za sudjelovanje?

Zahvalni smo svima koji se odazovu i uključe u naše aktivnosti, posebice u aktivnosti TOI. Naravno, voljeli bi i željeli da se veće broj uključi, kako bi što bolje mogli približiti važnost IZVIĐAČKOG PROGRAMA, CILJEVA, MISIJE I SVRHE što većem broju naših sugrađana, posebice djeci i mladima ali i roditeljima. Izviđači su ZDRAVA strana života, DOBRA strana života, PAMETNA strana života. Izviđači su ŠKOLA ZA ŽIVOT pomoću koje stječemo VJEŠTINE ZA ŽIVOT.

Postoje li neke nove ili posebne aktivnosti koje ste uveli ove godine?

Posebnost ove godine je izlet za učenike OŠ Dobriša Cesarić. Naime ove smo godine zadužili jednog volontera kao „koordinatora za suradnju sa školama“ i kao rezultat dobre suradnje, održanih radionica i predavanja po školama „iznikla“ je ideja za izletom na izviđački način.

Sažetak članka možete pročitati ovdje:

http://www.glas-slavonije.hr/550380/3/Mnoge-generacije-povezuju-se-kroz-avanturu-i-ucenje

Podijeli s prijateljima:
X