Vizija

Čovjek, grupa ljudi, tvrtka, ili neka ustanova ili institucija, neki pokret, ukoliko nema svoju viziju, nema ni svoju sadašnjost, nema ni svoju prošlost. Da bi imali svoju prošlost, trebamo imati viziju.

Izviđački klub ima viziju izviđačkog pokreta prvenstveno u Osijeku, a zatim i dalje prema regiji, državi i koja se naravno povezuje s vizijom izviđačkih pokreta u preko 22 zemlje naše planete Zemlja.

Ponekad je potrebno okrenuti se i sagledati povijest, jer ne možemo zanemariti da je „POVIJEST MAJKA MUDROSTI“.

Počeci izviđaštva u Osijeku kreću od 1919. godine. U Osijeku je u razdoblju od 1950. godine, kada se izviđački pokret u Hrvatskoj počeo naglo širiti posije II Svjetskog rata, pa do kraja ’80.-tih bilo preko 15-tak izviđačkih udruga. U to vrijeme je, u bivšoj Zajednica općina Osijek, bilo izviđača, koliko danas ima u Hrvatskoj (cca 4.000).

Danas u Osijeku djeluju tri do četiri izviđačke udruge. Iako za nas kažu da smo najaktivniji s najviše realiziranih aktivnosti i članova, mi nećemo posustati i „živjeti na staroj slavi“. Mi se želimo i dalje razvijati, rasti i jačati. No, želimo da se i ostale izviđačke udruge u gradu razvijaju i jačaju, da se osnivaju nove izviđačke udruge.

Naša vizija je “Izviđačka udruga pri svakoj osnovnoj školi” ili barem “svakoj gradskoj četvrti ili mjesnom odboru”.
Izviđački klub Javor Osijek

Ciljevi za ostvarenje vizije su:

  1. povećanja broja izviđačkih udruga 
  2. osnivanje gradske organizacije 
  3. osnivanje IZVIĐAČKOG CENTRA OSIJEK – ICO 
  4. otvorenost izviđačkih aktivnosti prema drugima 

Želimo, hoćemo i možemo pronaći načina da se vizija i ostvari. Vjerujemo da naša vizija može biti i da je i vizija našeg rada Osijeka. Stoga poseban značaj dajemo suradnji s Učiteljskim fakultetom u Osijeku, gdje smo partneri u provedbi izbornog kolegija „IZVIĐAŠTVO I ŠKOLA“. Naime, IK Javor je suosnivač hrvatskog udruženja „MREŽA IZVIĐAČKIH ŠKOLA“udruge čiji je osnovni cilj edukacija i pomoć pri obrazovanju budućih učitelja. 

X