Dan Izviđača Hrvatske 19.5.

Prenosimo čestitku načelnika Savaza izviđača Hrvatske:

Ovogodišnji Dan izviđača nije samo jedan u nizu, već okrugla obljetnica kojom obilježavamo 70 godina od početka I. Općeg tečaja za izviđačke voditelje koji se od 19. do 27. svibnja 1951. održao u Gradu mladih u Zagrebu.

Tečaj su vodili i govorili o pojedinim temama Danko Oblak, Kamilo Ferenčak, Emil Paravina, Emil Vukotić, Mladen Bjažić, Mladen Koritnik, Boris Lešnik i Milan Raknić dok je prvom Tečaju prisustvovalo 27 mladih koji su postali izviđački voditelji.

Već nakon I. općeg tečaja, u ljeto 1951. godine uslijedili su i  II. i III. tečaj, kao i prvo poslijeratno izviđačkog logorovanje, a naš Pokret se širio sve više više, kako bismo već 29. svibnja 1952. osnovali i Savez izviđača Hrvatske!

S druge strane, ova okrugla obljetnica samo je najava za 2022. godinu, godinu u kojoj obilježavamo veliku obljetnicu – 70 godina od osnutka Saveza izviđača Hrvatske i 110 godina od osnivanja prvih izviđačkih (skautskih) grupa na tlu Hrvatske, a sljedeće godine i naša Svjetska organizacija Izviđačkog pokreta puni (WOSM) 100 godina od osnivanja, u kojem smo i mi sudjelovali!

Sretni smo što ćemo veliku obljetnicu sljedeće godine skupa obilježiti, nizom aktivnosti od kojih je 11. Smotra izviđača Hrvatske svakako najveća!

Neka nam postupci naših osnivača, ili obnovitelja – kako želite, iz te “nulte” 1951. godine, bazirani na edukaciji voditelja i izviđačkim aktivnostima u prirodi – logorovanjima, budu misao voditelja za daljnji rast, razvoj i širenja Saveza izviđača Hrvatske!

U nadi kako ćemo se ovog ljeta vidjeti na logorovanjima u prirodi,

Budi pripravan!

Srdačan pozdrav,Boris Vujnović
Glavni načelnik / Chief Commissioner

Naravno, nama osječkim javorovcima,  ovogodišnji Dan Izviđača Hrvatske je također poseban jer obilježavamo 20 godina od ponovnog osnutka .

Podijeli s prijateljima:
X