28./29.10.23. ODRŽAN JE REGIONALNI SUSRET VODITELJA REGIJE ISTOK

Zadnjeg vikenda u listopadu 2023. (28. i 29.10.) u organizaciji Izviđačkog kluba Javor Osijek, kao izvršnog organizatora nacionalne aktivnosti Saveza izviđača Hrvatske, održan je Susret  izviđačkih voditelja i volontera Regije Istok. Na susretu je sudjelovalo 33 izviđača iz izviđačkih udruga:

  • Udruga izviđača „Slavonski hrast“, Osijek (3)
  • Izviđački klub „Javor“, Osijek (uključeni volonteri) ( 15)
  • Udruga katoličkih izviđača „Jarmina“, Jarmina   (8)
  • Udruga izviđača porječana „ Mihaljevica“ Slavonski Šamac (4)
  • Odred izviđača „Suncokret“, Čepin (3)

Naziv Susreta je bio „Mali krug – velikih izviđača Regije Istok“. Cilj Susreta Povećanje povezanosti izviđačkih udruga i interesa za zajedničke aktivnosti u regiji Istok.

Susret se održavao 2 dana, prvi  dan je organiziran u Osijeku (u prostorijama IK Javor Osijek) dok je drugi dan realiziran u Bizovcu na otvorenom u prostoru Seoskog turizma Sudar.

Sudionici – voditelji udruga su imali prilike  poslušati predavanje o SWOT analizi, koje je pripremila mr.sc. Jadranka Kokolari, te su kao vježbu napravili prvu analizu prednosti i nedostataka, te prilika i prijetnji na području Izviđačke Regije Istok. Zanimljivo predavanje i radionica na temu važnosti prehrani u prirodi održala je  magistra nutricionizma Ivana Sović. Sudionici su se upoznali s potrošnjom energije i hrani kao gorivu za naše tijelo, principom zdravog tanjura, vremenskom crtom prehrane kroz dan.

Aktivnost je „začinjena“ natjecanju „Burek može uvijek“ u organizaciji Monike Feher.

https://www.instagram.com/reel/Cy9RIjlL0K-/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D

Nakon pauze, uslijedilo je predstavljanje rezultata projekta „Izviđački hod za bolji svijet“ (Erasmus +), koji je realizirao IK Javor Osijek tijekom 2023. te vježbe izrade planova za izviđačke aktivnosti i nadopuna Vodiča za rad  s mladima koji je objavljen na web stranici www.ik-javor.hr kao jedan od rezultata projekta.

Sudionici su imali  „otići u prošlost“ pa se „vratiti u budućnost“ kako bi napravili razne scenarije razvoja izviđaštva Regije Istok. Prije „vremenskih skokova“ Monika Feher je prisutnima prezentirala važnost fizičke aktivnosti i igre za razvoj mozga djece i povezala važnost izviđačkih aktivnosti za tjelesni i umi razvoj svakog djeteta  (važne crtice s predavanja prof. dr.sc. Ranka Rajovića o NTC Sustavu učenja na kojem je u ime IK Javor Osijek sudjelovala , 26.10.2023

“Scenariji izviđača Regije Istok” objavljeni su i na https://www.skautski-muzej.com/PO/povijest/povijest_1992.htm

U večeranim satima sudionici su pokazali svoju kreativnost i spremnost izviđačkih voditelja za odlične primjere zabavnih i kreativnih voditelja te su napravili uz izviđačku pjesmu pokrete za zabavnu tjelovježbu koja nam je svima izuzeto potrebna.

Drugi dan Susreta je bio usmjeren na  Smjernice jačanja izviđačke Regije Istok, na promišljanje o prednostima i nedostacima Regionalnog izviđačkog saveza izviđača (pet slavonsko baranjskih županija), na izradu planova zajedničkih aktivnosti u 2024. godini.

Nakon evaluacije Susreta uslijedile su aktivnosti relaksacije, rekreacije, svirke i pjesme s kojima je i završen ovogodišnji Susret voditelj Regije Istok.

https://www.instagram.com/reel/CzDrsFrLi_a/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D

Naravno HVALA svim volonterima IK Javor Osijek koji su pripremili i realizirali ovogodišnji Susret voditelja Regije Istok. Hvala i vodstvu Saveza izviđačka Hrvatske na izboru i povjerenju koje je izvršni organizator nacionalne aktivnosti dobio.

Odgovorna voditeljica Susreta

Jadranka Kokolari – Jaca

Više fotki na:

https://web.facebook.com/media/set/?vanity=ik.osijek&set=a.10232266897565202

 

Podijeli s prijateljima:
X