Tjedan cjeloživotnog učenja 2022.

Izviđaštvo je odgoj za život. Izviđaštvo je karika koja pruža jaku podršku svakoj osobi u razvoju i odgoju putem neformalnog obrazovanja. Izviđaštvo potiče stalno učenje putem izviđačkih izazova koji predstavljaju festival različitih vještina za život.

Izviđački program i metode prilagođeni su svim generacijama a najviše je usmjereno djeci i mladima. Naravno i odrasli putem aktivnog sudjelovanja u izviđačkim aktivnostima (kako voditelji, volonteri, partneri)  ostvaruju mogućnosti stalnog savladavanja novih znanja i vještina.

Iz navedenog jasno je što smo aktivni u svake godine u Tjednu Cjeloživotnog učenja. Ove 2022. godine odlučili smo za tri generacije ponuditi radionice topografije i orijentacije u prirodi. Stjecanje znanja i učenje u okruženju prirode daje bolje rezultate i potiče sve da upiju više informacija i podataka.

Što više boravimo u prirodi, potićemo naš mozak.

No, priroda ima svoje zakonitosti i potrebna su posebna znanja koja nam omogućuju suživot s prirodom.

Ukoliko odlučimo šetati ili boraviti u šumi potrebno je znati i čitati kartu i znati osnove topografije,koristiti kompas, procijeniti udaljenosti, prepoznati teren koji nas okružuje, znati mjerila i preračunjavanja potrebnog vremena za prelazak određene staze. O tim temama bavili su se srednjoškolci i studenti 26.9.2022.

Učenici viših razreda osnvne škole upoznali su se sa planinarskom markacijom te pravilima ponašanja prilikom hodanja ali i odmaranja tijekom obilaska prirode (28.9.2022.)

Dok su učenici nižih razreda imali prilike saznati kako se u prirodi možemo orijentirati i da je najvažnije ukoliko se „izgubimo“ ne paničariti nego na miru razmisliti o tome odakle smo došli i kako se vratiti do nekog glavnog puta, te kako se može koristiti priroda u prepoznavanju strana svijeta (29.9.).

Zahvaljujemo Pučkom otvorenom učilištu OBRIS na pozivu i suradnji.

https://www.pou-obris.hr/hr/

 

Podijeli s prijateljima:
X