KAMP O ODRŽIVOM RAZVOJU SC RAKOV JARAK FUŽINE 2020

izviđači

Eko-kamp o održivom razvoju u Skautskom centru Rakov Jarak u Fužinama organizirali su osječki javorovci od 1. do 4. 8. Kamp je organiziranu sklopu projekta „Izviđačkim koracima za održivi razvoj“ koji sufinancira Ured za udruge Vlade RH iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Od 1.8. do 4. 8. 2020. 40 tak sudionika na svježem su gorskom zraku sudjelovali na radionicama brige o mentalnom zdravlju, izrade filtera za vodu te radionicama o Fužinama – zdravom gradu. Tijekom kampa sudionici su se kupali u jezeru Lepenica te su posjetili Park-šumu Golubinjak i Grad Delnice. Naravno bilo je tu i igre spretnosti i sportskog duha.

Tijekom šetnje u Park Šumi Golubinjak, uz stručno vodstvo, sudionici kampa su imali priliku prošetati zelenim stazama okruženim stasitim stablima crnogorice koja se uzdižu visoko iznad bijelih stijena.

Park-šuma Golubinjak se nalazi na geomorfološki vrlo zanimljivom području krša vrlo blizu autoceste Rijeka-Zagreb u Gorskom kotaru na udaljenosti 1 km od središta Lokava. Prostire se na 51 hektara zaštićenog područja na nadmorskoj visini od 730-800 metara i 1954. godine proglašen je park-šumom. Pješačke staze vode kroz šumu bukve, jele i smreke na kamenim blokovima. Najimpozantnije drvo „Kraljica šume“ je divovska jela starosti od preko 250 godina, visinom od preko 35m i širine u promjeru od 140 cm. Naravno da su i naši sudionici eko kampa „zagrlili Jelu- kraljicu šume“ za sreću i duh održivog razvoja.

Na našem kampu također, gorjela je logorska vatra, a pjevalo se dugo u noć. Sudionici su imali prilike smišljati eko pouke ili „reklame“ te su na taj način pokazali svoju kreativnost, snalažljivost, kompetencije javnog govora i nadasve svoje zajedništvo.

Eko Kamp o održivom razvoju u Fužinama, zamjena je za kamp na Boračkom jezeru u BIH, koji je prema planu trebao biti organiziran krajem lipnja 2020. no zbog izuzetno teške situaciji uzrokovane virusom COVID19, nositelj i partneri projekta Izviđačkim koracima za održivi razvoj donijeli su odluku da se aktivnosti iz projekta provode unutar naše države. Drugi termin za odlazak na Boračko jezero u BIH, koji je trebao biti zadnji vikend u kolovozu, a tijekom kojeg su sudionici projekta trebali biti upoznati o korištenju obnovljivih izvora energije u izviđačkim kamovima, nažalost, također će biti zamijenjen nekim drugim kampom unutar naše države, jer javnozdravstvena situacija nije dovoljno sigurna za putovanja izvan granica Hrvatske. Naravno da će se nositelji projekta, osječki javorovci, potruditi da nađu adekvatnu zamjenu i osiguraju aktivnosti koje šire znanja i vještine održivog razvoja.

 

Podijeli s prijateljima:
X