ERASMUS + Projekt ” Izviđački hod za bolji svijet”

Započeli smo novi projekt, naš prvi ERASMUS + projekt 🙂

Informacije o projektu „Izviđački hod za bolji svijet“, broj ugovora 2022-1-HR01-KA153-YOU-000063907 – najava početka projekta

Naziv projekta„ Izviđački hod za bolji svijet“

Project Title in English „Scout steps for a better world“

Project Acronym „Scout steps“

Vrijeme trajanja15.12.2022.-14.8.2023

Mjesto: Osijek, Hrvatska

Nositelj projekta: Izviđački klub Javor Osijek

Partneri projekta:

  1. E10292793 Savez izviđača Grada Zenica, Bosnia And Herzegovina Zenica www.sigze.org
  2. E10197302 Association Scout Group Feniks Prilep, The Republic of North Macedonia Пелагониски (Pelagoniski) Prilep scout.org.mk
  3. E10292993 Odred Izviđača Plamen, Bosnia And Herzegovina Bosnia And Herzegovina Banovići
  4. E10014333 Scout group “Lola” Serbia Niš http://www.lola.org.rs/
  5. E10020268 Odred Izvidjaca “Zelena Patrola”Rajic, Croatia
  6. E10292833 Izviđački klub Eho Montenegro Podgorica http://izvidjacieho.me/
  7. E10149527 Prv Skopski Izvidnicki Odred The Republic of North Macedonia Скопски (Skopski) Skopje psio.org.mk

Osnovni cilj projekta je povećanje znanja i sposobnosti osoba koje rade s mladima. Želimo osnažiti naše mlade voditelje novim znanjima i vještinama radi budućeg prenošenja znanja i volonterskog rada. Želimo razmijeniti primjere dobre prakse svake partnerske organizacije. Želimo da sudionici ovog projekta nastave dalje utjecati na mlade u svrhu promoviranja volonterizma i humanog rada u lokalnoj zajednici. Želimo da sudionici steknu dodatne kompetencije i znanja koje će moći iskoristiti i za osobni razvoj i napredak, kako u privatnom tako i u poslovnom okruženju. Ovim projektom nudimo nove poglede na provedbu aktivnosti s mladima i to s aspekta suradnika kao što su IT tvrtke, visokoobrazovne institucije i ostale organizacije civilnog društva koji će osigurati dodanu vrijednost ovom projektu.

Glavna aktivnost je trening osoba koje rade s mladima koji se planira 8 dana u blizini Osijeka u Kopačevu u lipnju 2023. Svaka partnerska organizacija će sudjelovati s pet sudionika – osoba koje trenutno rade s mladima. Profil svakog partnera će biti definiran na Pripremnom sastanku, a težiti će se da sve partnerske organizacije osiguraju minimalno jednu osobu koja radi s mladima iznad 30 godina starosti, zatim 1-3 osobe od 18 do 30 godina, te 1-3 osobe od 13 do 18 godina starosti. Svi partneri će voditi računa o spolnoj uravnoteženosti.

Prvi dan treninga je dan za upoznavanje, smještaj i večeru dobrodošlice. Tijekom prvog dana svim će sudionicima biti prezentirana satnica, program, voditelji, treneri, pravila ponašanja radi sigurnosti i zaštite svih sudionika. Tema drugog dana bit će Metode rada s mladima. Naglasak na temu dan je na izbor metoda u odnosu na željeni sadržaj rada s mladima kao i metode rada s ranjivim skupinama. Istog dana ćemo imati prilike savladati jezike partnerskih organizacija putem pjesme. Tema trećeg dana treninga je održivi razvoj i Eko svijet oko nas. Naglasak će biti na recikliranje i zbrinjavanje otpada, kao i na eko sustave i klimatske promjene. Istog dana organizirat ćemo internacionalnu večer. Tema četvrtog dana je meteorologija i zaštita od prirodnih nepogoda, jer izviđači najčešće borave u prirodi i ovo znanje im je neophodno za prenošenje na nove generacije. Peti dan treninga je usmjeren na znanja kako radom osoba s mladima doprinijeti lokalnoj zajednici. Osim što se planira izraditi dokument s Idejama za bolji svijet, planira se posjet Azilu – skloništu za napuštene životinje i posjet i aktivno sudjelovanje ranjivih skupina. Šesti dan je rezerviran za komunikaciju, šumove u komunikaciji, vještine javnog govora i vještine pisanja izvještaja. Tijekom sedmog dana sudionici će imati prilike posjetiti dvije velike vodeće IT Tvrtke u Osijeku, saznati o modernim tehnologijama programiranja i digitalnog marketinga s posebnim osvrtom na važnost vidljivosti njihovog rada. Istog dana planira se izrada zajedničkog web prostora za širenje informacija o projektu i praćenje rezultata projekta. Zadnji dan treninga sudionici će napraviti poveznicu EU Vrijednosti i vrijednost izviđaštva. Izradit će evaluaciju treninga i plan provedbe diseminacije kada će svaki sudionik preuzeti zadatak koji će realizirati nakon provedbe treninga.

Jedna od aktivnosti u projektu biti će susret predstavnika partnerskih organizacija (ožujak 2023.) na kojem će partnerske organizacije preuzeti zadatke s ciljem što boljeg provođenja treninga za osobe koje rade s mladima. Planira se i potpisivanja Sporazuma o dugoročnoj suradnji na budućim projektima i aktivnostima.

Pismo namjere za suradnju u projektu dali su: Zlatna Školjka Kopačevo, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, DAR-udruga obitelji djece s autizmom, Gradski savez za sportsku rekreaciju „ Sport za sve“ Grada Osijeka, MONO d.o.o. Tvrtka za razvoj softvera Osijek, Inchoo d.o.o. agencija za dizajn, izradu i optimalizaciju web trgovina te ostale organizacije s kojima Izviđački klub Javor Osijek ima dugogodišnju suradnju.

Nema ljepšeg kraja godine, koja završava s početkom ERASMUS + projekta sufinanciranog sredstvima programa Europske Unije.

Osim ovog projekta očekuje nas još niz aktivnosti u 2023.

Pozivamo  sve da prate naš rad i rad naših partnera, suradnika i ostalih čimbenika uspješnosti Izviđačkog hoda za bolji svijet.

Izviđački pozdrav!

mr.sc. Jadranka Kokolari

Predsjednica IK Javor

Mob 1: 099 3333 017

Tel/Fax: 031 503173

ikjavor@gmail.com

www.ik-javor.hr

 

Podijeli s prijateljima:
X