4.-10.5.2019. 18. TJEDAN OSJEČKIH IZVIĐAČA

4.5.2019. SVEČANA AKADEMIJA “100  GODINA OSJEČKOG IZVIĐAŠTVA”

U subotu 4.5.2019. s početkom u 17 h započeo je 18. Tjedan Osječkih izviđača, koji se organizira svake godine povodom Dana izviđača Hrvatske 19. 5.

Ove godine TOI je nešto malo ranije počeo zato što će za vikend 17.-19.5.2019. doći u Osijek više od 1200 izviđača i sudionika  13. Zborovanja Saveza Izviđača Hrvatske.  Izvršni organizator nacionalnog Zborovanja je Izviđački klub Javor Osijek. Povod za organizaciju nacionačnog zborovanja izviđača je obilježavanje 100 godina izviđaštva Grada Osijeka.

Prva veća aktivnost sa ciljem obilježavanja ove značajne obljetnice je SVEČAANA AKADEMIJA koja se održala u subotu 4.5. u holu Esseker Centa. Zahvaljujemo svima koji su došli na Akademiju. Hvala svakom našem izviđaču, svakom roditelju, prijatelju, partneru, suradniku, predstavniku medija …. Svi ste vi za   nas  iznimno značajni i važni i jednako se radujemo svima koji su odvojili vrijeme i došli na Akademiju.  Posebno hvala predsjedniku IO Saveza izviđača Hrvatske Bojku Kulić, Pročelniku za društvene aktivnosti Grada OsijekabDraženu Alerić, Predsjedniku Skupštine Osječko baranjske županije Draganu Vulin, izasalaniku predsjednika Hrvatskog sabora i saborskom zastupniku Domaguju Mikulić, predstavnicima Policijske uprave OBŽ, Hrvatske vojske, GČ Donji Grad, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, predstavnicima uduga, zaklada  i medija.

Tijekom uvodnog  zajedničkog izlaganja predsjednika UI Slavonski hrast (Zlatko Nikšić) i predsjednice Izviđačkog kluba Javor (Jadranka Kokolari) podsjetili smo se na povijest izviđačkog pokreta u Osijeku, koji je započeo djelovati  u razdoblju I Svjetskog rata. Poseban naglasak u uvodnom izlaganju dan je na značaj izviđaštva i utjecaj na djecu i mlade, te se moglo čuti i ovo:

Izviđački pokret, kroz usvajanje životnih vještina, uči mlade snalažljivosti, odgovornosti, timskom radu, poštivanju drugih, skromnosti, ljubavi prema prirodi, zajednici i domovini. Izviđači su najveća i najsnažnija organizacija za djecu i mlade, kako u Hrvatskoj tako i u Svijetu gdje ima oko 50 mil. Izviđača.

U gradu Osijeku danas djeluju dvije izviđačke udruge,  Udruga izviđača Slavonski hrast i Izviđački klub Javor Osijek. Zajednička želja osječkih izviđača je, omogućiti još većem broju djece upoznavanje s izviđačkim načinom života i sudjelovanje u brojnim izviđačkim programima i aktivnostima.

Povijesne izviđačke godine u Gradu Osijeku su:

 • U vrijeme I. Svjetskog rata, spominju se u povijesnim zapisima  godine  1913., 1914., 1915. i 1919. kada a je nakon I. Svjetskog rata gosp. prof. Gejza Krnić osnovao skautsku organizaciju u Osijeku. Prva četa se zvala “Poletarac“. Tim povodom obilježavamo 100  + godina izviđaštva  grada Osijeka.
 • Obnova izviđačkih aktivnosti, nakon II. Svjetskog rata bila je 1953. nakon čega slijedi kontinuirano djelovanje i stalno jačanje i razvitak pokreta na području bivše općine Osijek
 • U ovom povjesnom razdoblju vrhunac djelovanja dostignut je 1988. kada je tadašnji Savez izviđača općine Osijek imao 16 udruženih organizacijskih jedinica – udruga  s ukupno oko 2.000 članova
 • 1953. Antun Mladen Štern osniva patrolu izviđača “Munja” , iste godine osniva se Odreda izviđača “Ivo Lola Ribar”
 • 1954. prvo logorovanje  osječkih izviđača,  nakon II Svjetskog rata, bilo je Logarskoj Dolini.
 • 1958. zbog masovnost se osnivaju novi odredi: “Moša Pijade”, “Boško Buha”.
 • 1959. osniva se Odred izviđača porječana “Mate Jerković” Osijek.
 • 1960. godine osniva se Odred izviđača “Bratstvo i jedinstvo” i Odred izviđača “VI Slavonski korpus” Osijek., iste godine svi ovi odredi udružuju u Savez izviđača Općine Osijek, koji je tada bio prva općinska organizacija izviđača u Hrvatskoj.
 • 1968. osniva se Odred izviđača zrakoplovaca “Franjo Kluz” Osijek, koji je tada bio jedina izviđačka jedinica specijalizirana za zrakoplovstvo kod nas.
 • 1980’tih u Osijeku djeluju slijedeće jedinice: O.I. “Bratstvo i jedinstvo”, O.I. “Ivo Lola Ribar”, O.I.P. “Mate Jerković”, O.I.Z. “Franjo Kluz”, S.Č. “Anka Butorac”, O.I. “I. B. Mali” Čepin, S.Č.I. “Bratstvo i jedinstvo” Laslovo, S.Č.I. “Jurica Ribar” Tenja, S.Č. “Braća Guštin” Višnjevac, O.I. “Ljubimir Milinković” Bijelo Brdo, O.I. “Vladimir Nazor” Čepin.
 • Početkom ’90. tih godina prošlog stoljeća gotove sve izviđačke udruge prestaju s radom i nakon Domovinskog rata obnavljaju  izviđački rad u Gradu na Dravi.
 •  

Danas naše dvije izviđačke udruge UI Slavonski hrast i Izviđački klub Javor provode niz projekata i aktivnosti, kako za svoje članove, tako i za sve naše lege i legice, posebice za  našu djecu i mlade. Od 2010.od kada se primjenjuje praćenje volonterskog rada  izviđačke udruge značajno nadmašuju većinu organizacija civilnog društva u broju ostvarenih volonterskih sati  (jedna udruga godišnje ostvari između 4000-6000  volonterskih sati).

 

Umjesto čitanja i nabrajanja svih aktivnosti osječkih izviđača, tijekom Akadenije prikazani su kratki video zapisi, jer svi znamo da jedna fotografija  govori tisuću riječi.  Program Akademije uljepšali su izviđači svojom pjesmom, dok su poletarci družine Jagoda iz IK Javor izveli igrokaz  „Šumo, šumo rođena kumo“ (objavljen u časopisu Mi mladi negdje oko 1958.).

Prije završetka Akademije svi su pozvani na svečano otvaranje Izložbe „100+- godina izviđaštva grada Osijeka u GISKO“, 10.5.2019. u 13 h, te na svečano postrojavanje izviđača i nacionalno Zborovanje u subotu 18.5.2019. u 10 h u  Izviđačkom kampu kod katakombi (lijeva obala Drave). Svečana Akademija završila je porukom svim našim sugrađanima, posebno djeci i mladima da postanu izviđači: LEGA,  LEGA – IZVIĐAČI PRIJE SVEGA  i da se provozaju izviđačkim tramvajem. Početak 18. TOI bio je u znaku Svečane akademije , koja se održala u Esseker centru.

05.05.19.               OBILAZAK TERENA ZA 13. ZBOROVANJA SIH-A U OSIJEKU (17-19.5.2019.)

Drugog dana 18.  TOI , organizacijski odbor 13 Zborovanja SIH-a obišao je terene i unatoč kiši krenuo u zavšnu pripremu.

 06.05.19.               IZVIĐAČKI PROGRAM ZBOROVANJA = ŠKOLA ZA ŽIVOT

Sastanak sa svim programskim partnerima , te završetak programske pripreme Zborovanja bila je tema trećeg dana.

 07.05.19.               ORIJENTACIJA PO NOĆI

Naši istraživači su  imali prilike nešto saznati o orijentaciji po noći te ujedno razgovarati o aktivnostima na Zborovanju.

 08.05.19.               KRENI U ŠKOLU POSTANI IZVIĐAČ

U dva osječka vrtića organizirane su izviđačke igre za djecu koja na jesen kreću u školu.

 09.05.19.               SVIBANJSKE IGRE POLETARACA

Zbog kiše, igre su se održale u našem klubu. Iako smo bili u klubu bilo je veselo, zabavno i spretno.

 10.05.19.               VOLONTERI  – LJUDI VELIKOG SRCA

Radni sastanak pripreme volontera za Zborovanje održan je zadnjeg dana 18. TOI

Podijeli s prijateljima:
X