26.7.-8.8.21. LOGOROVANJE – POHOD „U ZAGRLJAU PET RIJEKA“

Više od 40 članova Izviđačkog kluba Javor Osijek provelo je 12 dana ljeta na izviđačkom logorovanju. Ove godine Javorovci su organizirali logorovanje naziva “U zagrljaju pet rijeka” jer su ih 5, a i više posjetili. Dan prije sudionika stigli su konačari. Prvih šest dana izviđači su boravili u šatorima na proplanku u Donjem Velemeriću, mjestu u blizini Karlovca, grada na četiri rijeke. Kupanje na Korani je bilo neizostavni dio skoro svakoga dana, a izviđači su se učili brinuti o sebi, svom životnom prostoru te kako isti i urediti. Od prirodnih materijala koje su pronalazili u šumi, sudionici su izrađivali police, stolce, natpise, znakove, vješalice za odjeću i ostale potrebne patente za svoje šatore.

“…Svakoga jutra pri buđenju bavili smo se  razgibavanjem za dobar početak dana, a onda je slijedila osobna higijena te pregled šatora i kreveta. Briga o svom životnom prostoru i njegovoj urednosti jako nam je bitna stvar pa su sudionici svakoga dana bili ocijenjeni koliko su njihov krevet, pod i polica uredni te je na kraju logorovanja za najurednijeg izviđača/planinku proglašena Katja Viola, s prosječnom ocjenom 9,36…” kaže nam jedan od programskih voditelja Stjepan Krpan.

Tijekom boravka u Velemeriću, posjetili su grad Karlovac i slatkovodni akvarij, igrali razne sportske i društvene igre, imali kreativne radionice i mnoštvo drugih zanimacija. Ono što bi istaknula vođa logorovanja, Monika Feher, su dnevna dežurstva u kampu gdje je zadatak dežurnih pomoći u kuhinji pri pripremi obroka, redovno održavanje higijene toaleta i tuševa, sakupljanje drva za logorsku vatru te čuvanje kampa i zastave te održavanje vatre tijekom noći. “… Izviđači vole dobiti zadatak, biti za nešto odgovorni i to dobro odraditi. Mi im to omogućimo.

Zamislite sreću dvoje dežurnih kada im nitko ne uspije otuđiti zastavu tijekom njihove smjene…” kaže Monika te nadodaje kako je njoj pak najveća sreća čuti predivne pjesme uz zvuke gitare uz pucketanje vatrice. Nakon šumske avanture, Javorovci su se zaputili na more te usput posjetili Pećinski park Grabovača, a dolaskom u Omiš, odmah je uslijedilo kupanje.

U Omišu su izviđači pomoću karte i uz razne zadatke obišli znamenitosti grada, a imali su priliku obići i okolicu. Brodom su se vozili u kanjonu Cetine te na istoj bili na raftingu. Također, katamaran je izviđače odvezao na izlet na Brač. Odbojka na pijesku, radionice na 5 jezika, izrada filtera za vodu, samo su neke od mnoštva stvari koje su izviđači iskusili i naučili.

“…Sudionici logorovanja, po njihovoj želji, imali su priliku polagati i razna vještarstva, pa su neki osvojili vještarstvo kuhara, plivača, novinara  te izviđačkog kurira (prenositelja poruke) koji se smatra najjačim vještarstvom jer se djeca i mladi odluče šutiti, gladovati, biti sami u prirodi po 6, 12 ili 24 sata, ovisno o dobi, a i sakriti i pamtiti poruku. Naravno, svi su oni pod našim nadzorom i čuvamo ih kao kapi vode na dlanu…” ističe Luka Bujak, programski voditelj i zamjenik vođe logorovanja.

Cetina je bila peta rijeka njihove avanture no na povratku kući, stalo se i na šestu. Nacionalni park Krka bila je zadnja postaja Javorovaca gdje su izrazito uživali u predivnoj prirodi i šumu Skradinskog Buka. Izviđači pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u rujnu kada ponovno krenu redovne tjedne izviđačke aktivnosti, a sada neka se naši izviđački volonteri malo odmore. Iako, kako oni kažu, za njih odmora nema. Ljubav je veća. Već kreću planirati sljedeću godinu i ljeto.

Podijeli s prijateljima:
X