22.07.-02.08.17. 10.SMOTRA SIH-A – KAMANJE – LOGOROVANJE „STVARAMO BOLJI SVIJET“

Naša udruga „Izviđački klub Javor“  sudjelelovala je  na Smotri  kao jedina udruga  iz Osijeka i Slavonije koja je imala  svoj samostalni  izviđački kamp na terenima Smotre.

Naš kamp je nosio naziv  „SLAVONIJA – OSIJEK U SRCU“.  U isto vrijeme smo ponosni i tužni  što smo  bili jedini slavonci  koji su imali svoj  izviđački logor na smori.

Žao nam je što i ostale članice SIH- iz naše izviđačke regije Istok nisu bili s nama  da zajedno pokažemo izviđačko zajedništvo i snagu  Istoka HRVATSKE.  Nastojali smo tijekom Smotre pokazati  i dokazati da kuca i izviđačko srce regije Istok, te smo prvenstveno rekli da smo SLAVONCI , tek nakon toga da smo osječani.

Slijedi kratki pregled događanja na Smotri:

Subota, 22.7.2017.

 

Iz Osijeka smo krenuli oko 5,30 nakon utovara sve opreme i sudionka smotre. U Kamanje smo stigli oko 12,30 i odmah smo krenuli u podizanje našeg izviđačkog kampa. Bez prirodnog hlada uz visoke temperature  vrijedno su radili naši konačari i mladi izviđači i polako je logor dobivao svoje granice. Naravno stigli smo se i okupati u predivnoj rijeci Kupa.
Nedjelja, 23.7.2017. Nastavili smo uređivati naš kamp i podizati izviđačke  patente. Tijekom jutra naša je  Blaža (vođa logora) pala i slomila ruku. Odmah smo ukazali prvu pomoć, imobilizirali ruku i otišlu i bolnicu.  Nakon nekoliko sati stigla je „beba“ (gips) u kamp, te smo se dogovorili da nam više beba u kampu ne treba J. Patrole su smislili imena i polako smo počeli  živjeti u našem izviđačkom kampu.  Jato polataraca Zvjezdice, patrole mlađih izviđača Flamingosi i Skakavci, te patrola istraživača Krastavčići
Ponedjeljak, 24.7.2017. Nastavili smo uređivati naš logor. Održali smo radionici izrade slavonskih dukata (priprema za slavonsko veselje)  Tijekom dana nas je „oprala“ kiša, a mi smo po kiši plesali slavonsko kolo. U večernjim satima naši su izviđači obišli sve logore na centralnom terenu i uz bečarac pozvali sve na suradnju i druženje tijekom smotre.
Utorak, 25.7.2017. Nakon jutranju aktivnosti, uputili smo se u Kamanje na svečano otvaranje 10. Smotre SIH-a. Kiša nas je opet omela u posijepodnevnim aktivnostima, pa smo izvukli đokera iz rukava, i uz zvuke kiše pjevali, i igrali se društvenih igara.  Sudjelovali smo na sastanku predstavnika našeg izviđačkog kruga u Šumi po borem, te smo smislili zajedničku pjesmu.
Srijeda, 26.7.2017. Istraživači su danas sudjelovali na radionici „Labirint“, a izviđači su završili radionicu  izrade slavonskih dukata.   Poletarci su se igrali. U večernjim satima smo održali prvu svečanu logorsku vatru, koju nismo stigli zbog kiše prije održati.
Četvrtak, 27.7.2017. Tijekom prijepodneva održana je radionica šifrirana pisma, polatarci su organizirali  šetnju. Stigli smo se i okupati tijekom dana, te odraditi još jednu radionicu „Deset točaka „ Večer je bila u znaku izviđačke pjesme.
Petak, 28.7.2017. Tijekom prijepodnevna naši su poletarci sudjelovali na radionici  izrade zmajeva, a izviđači „Prehrana u prirodi“ dok su istraživači izrađivali splav na Kupi. Poslije podne su poletarci izradili mapu našeg kampa, a mlađi izviđači i istaživači radionicu labirint. Tijekom večeri zajedno smo s OI Vladimir Nazor i TUS TUR  održali logorsku vatru, a istraživači su bili na radionici astronomije.
Subota, 29.7.2017. Jedna je ekipa mlađih izviđača sudjelovala na  izviđačkoj Olimpijadi , polatraci su se igrali, a dio izviđača je sudjelovao na radionici „Budi tolerantan“. I ove smo večeri zajedno se družili s „turovcima i nazorovcima“. Sudjelovali smo  na skautboll turniru.
Nedjelja, 30.7.2017. Tijekom prijedneva naše su dvije patrole ( mlađi izviđači i istraživači) sudjelovale na radnoj akciji „Pomozimo Zajednici“. U isto vrijeme su ostali javorovci sudjelovali u dvije aktivnosti  „Selo –Grad“

I „Učimo moreze“ Dan je bio izuzetno vruč i kupanje u Kupi je baš bilo odlično.  Poslijepodne smo započeli pripremu  za „Slavonsko veselje“ a uvečee u istom iživali. Uredili smo naš kamp sa slavonskim „peškirima“ (ručni rad) pripremili kolače, orase, uštipke, i naravno kruha s masti i paprikom te domaćim pekmezom. Podjelili smo više od 100 slavonskih šešira, (koji su bili i zaštitni znak našeg kampa), više od 50 ručno izrađenih „replika“ slavonskih dukata, puno više propagandnog materijala  iz Osijeka i Đakova,  otpjevali više od 20 bečaraca i ugostili više od 15 udruga (HVALA SVIMA KOJI SU DOŠLI). Posebno  HVALA Stjepanu (Opakom) što nam je s harmonikom uljepšao  naše slavonsko veselje.

Ponedjeljak, 31.7.2017. Prijepodne je bilo u znaku međunarodne suradnje, održana su dva sastanka. Istraživači iz naše udruge zajedno s istraživačima iz Izraela i Makedonije izrađivali su listu želja za suradnjom, dok su voditelji udruga razgovarali o mogućnostima zajedničkih projekata. Zbog izuzetne vručine, svi su išli na kupanje do kraja dana. Uz logorsku vatru uživali smo u našem krugu, nakon što smo bili na logorskoj vatri izviđača iz Izraela.
Utorak, 1.8.2017. Predzadnji dan Smotre organizirali smo izlet u Stari grad Ozalj, Karlovac i Donji Velemerić. U Ozlju smo obišli muzej, u Karlovcu akvarij sa slatkovodnim ribama, a u Donjem Velemeriću smo se kupali u Korani i uživali u aqva parku.  Nakon povratka s izleta otišli smo na svečano zatvaranje 10. Smotre izviđača Hrvatske. Završnu svečanu logorsku vatru pripremili smo zajedno s nazorovcima i turovcima (posjetili su nas i predsjednik i načelnica SIH-a)
Srijeda, 2.8.2017. Za ovaj dan može se reći „to samo izviđači mogu“. Na  skoro 40  stupnjeva celzijusevih rušili smo svoj izviđački logor, livada je ostala prazna oko 18 sati kada su izviđači krenuli put Osijeka.  Naša 4 člana odmah su krenula put Rovinja na izviđački volonterski kamp, a naših 7 izviđača su  već u 5,00 sati sljdeći dan putovali na međunarodni izviđački kamp  „Savršen svijet“ na Boračkom Jezeru
Smotra je iza nas, uspomene, iskustvo,vještine i znanja,  nesporazumi, sporazumi, zajedništvo, suze, smjeh, sreća, radost, umor, prijateljstva i neopisiva sjećanja.

Željelji smo, planirali smo  više aktivnosti, druženja, no dani brzo prolaze, nismo stigli što sve smo imali u planu. No dali smo sve od sebe, sve što smo mogli i znali.

Sretni smo i ponosni što smo bili sudionici 10. jubilarne Smotre izviđača Hrvatske

Poklić našeg kampa  bio je  SLAVONCI – OSIJEK  – predstavljali smo Izviđačku regiju ISTOK

Pozdravljaju vas sve OSJEČKI JAVOROVCI

Podijeli s prijateljima:
X