20 GODINA IZVIĐAČKE AKCIJE „IZVIĐAČ DARUJE KRV“

Prije 20 godina na inicijativu našeg člana Veselog Kokolari, koji je jedan od 20 osnivača Izviđačkog kluba Javor Osijek, a danas je član Izvršnog odbora te starješina družine izviđača LIPA (izviđači 30+ “brđani i brđanke”), pokrenuta je humanitarna izviđačka akcija  IZVIĐAČ daruje krv!
Veseli je danas (26.1.2023.) 70. put u svom životu darivao krv.
Od 2003., kada je u plan rada naše uduge službeno uvrštena ova aktivnost, redovno, s IZVIĐAČKOM MARAMOM oko vrata, svaka tri mjeseca posjećuje Zavod za transfuzijsku medicinu KBC Osijek.
Kako naša udruga pretežito ima članove mlađe od 18 godina, naše akcije darivanja krvi nisu brojčano velike, ali daju snažnu poruku, prije svega mladima, da kad navrše 18 godina ukoliko im zdravlje dozvoli postanu redovni dobrovoljni darivatelji krvi.
Na početku ove naše aktivnosti naš Veseli i ostali darivatelji krvi u našoj su organizaciji jednom godišnje (u listopadu povodom Međunarodnog dana dobrovoljnih darivatelja krvi)  darovali krv s izviđačkom maramom oko vrata.
Već više godina, na inicijativu naših mladih voditelja/volontera i dobrovoljnih darivatelja krvi (Monike Feher i Luke Bujak) Izviđački klub Javor Osijek akciju IZVIĐAČ DARUJE KRV – DARUJ JE I TI! organizira šest puta godišnje.
Kako je započela ova akcija?
Veselom su dobrovoljni darivatelji spasili život.
Veseli je, u travnju 1991., na svu sreću preživio tešku prometnu nesreću, zbog nepažnje i nepoštivanja prometnih pravila vozača koji se direktno zabio u njegov auto.
Tri se dana nije znalo  hoće li uspjeti ostati živ,  imao je puno operacija (lomovi, volan auta mu je ušao u abdomen) te je primio jako puno doza krvi.
Nakon oporavka koji je trajao kratko zbog vremena u kojem se prometna nesreća dogodila, već u jesen je prihvatio druge obveze (još vidno zdravstveno polu sposoban) jer tadašnje vrijeme je to i zahtijevalo.
No čim je izašao iz bolnice rekao je sebi „moja ljudska dužnost je da vratim svu krv koju sam dobio i zbog koje sam između ostalog i živ“ i tako je postao DOBROVOLJNI DARIVATELJ KRVI.
Od jeseni 1991. redovno svaka tri mjeseca VESELI KOKOLARI daruje krv, i kako sam kaže DARIVATI ĆE JE SVE DOK MU DOPUSTE DOKTORI NA TRANSFUZIJI.
Pozivamo sve da nam se pridruže u našoj akciji darivanja krvi ili bilo kojoj drugoj DDK akciji ili da osobno odu na Zavod za Transfuziju i daruje krv. Učiniti ćete lijepu humanitarnu gestu, usput ćete provjeriti i svoje zdravlje (no to ne smije biti povod!), a vi ćete možda isto nekom spasiti život, kao što su darivatelji Veselom Kokolari.
Ovim putem zahvaljujemo SVIM DOBROVOLJNIM DARIVATELJIMA KRVI.
Vaši Osječki JAVOROVCI!

 

Članovi Izviđačkog kluba Javor Osijek

J  A  V  O  R   JAVOR, JAVOR, JAVOR OOOOOOSIJEK!

Podijeli s prijateljima:
X