16.12.23. Jesenske igre poletaraca Regije Istok & Čarobni prosinac u Javoru

Predivnu kasno jesensku sunčanu subotu 16.12.2023. Izviđački klub Javor Osijek je „iskoristio“ za gotovo  pet aktivnosti u jednom danu.

Dan je započeo Jesenskim igrama poletaraca Regije Istok koje su održane  u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Izviđački  klub Javor Osijek bio je organizator nacionalne aktivnosti Saveza izviđača Hrvatske za najmlađe izviđače (učenike nižih razreda osnovnih škola – poletarce i pčelice) pod nazivom „Tko se zime boji još?“  

Tema igara bila je „Kako Jelenko postaje Rudolf?“ Poletarci i pčelice iz Čepina,  Jarmine, Valpova, Slavonskog Broda (Sibinj) i naravno iz Osijeka ukupno su odigrali osam različitih igara  koje doprinose umnom i tjelesnom razvoju.  Osim igara, svi sudionici su sudjelovali i na kreativnim radionicama tijekom kojih su pozdravili jesen u odlasku i zimu u dolasku s posebnim naglaskom na Blagdansko ozračje. Dan prije igara u subotu, održane su  izviđačke igre i u OŠ Ljudevita Gaja.  Tijekom petka i subote na igrama poletaraca i pčelica Regije Istok, sudjelovalo je preko 90 djece  koji su zajedništvom i igrom pokazali svu ljepotu aktivnosti na otvorenom bez obzira na vremenske uvjete. 

“Djeca trebaju osjetiti i toplinu i hladnoću, ruke mokre od rose, miris mraza odnosno svježeg zimskog zraka dok trčkaraju po travi uz primjesu mirisa davno opadnutog lišća. Ma trebaju se i zaprljati, poderati hlače. Svi smo to prošli. To je potrebno za potpuni razvoj djeteta, ono mora osjetiti i doživjeti prirodu oko sebe. Mi u izviđačima im dajemo priliku upravo za to.” kazuje nam dopredsjednica Izviđačkog kluba Javor, Monika Feher.

Nakon završetka igara započela je aktivnost „Razmjena rabljenih stvari – pokloni s dušom“ na kojoj su sudjelovale sve generacije izviđača sa ciljem smanjenja bacanja uporabljivih predmeta i odjeće. Dokazali smo da ono što nekome više ne treba, drugoj će osobi baš dobro doći.  

Nakon što su izviđači utvrdili što je to razmjena dobara, prirodno smo došli do sljedeće aktivnosti „Čarobni prosinac u Javoru“ tijekom koje su se izviđači  sjetili lijepih trenutaka u 2023. te su osvijestili na čemu su to izviđačima zahvalni. Istaknuli bi zahvalnost jednog od članova na pomoć izviđača u njegovom razvoju društvenih vještina. Dotični član tvrdi kako pri upisu na Fakultet ne bi stekao vjerojatno niti jednog prijatelja da nije bilo izviđača koji su ga naučili slobodi. Kako je vrijeme darivanja, tako su izviđači svoje vrijeme darovali i posvetili i stvaranju novih prijateljstava na Adventu u Čepinu s izviđačima OI Suncokret Čepin. 

Naravno da je završnica bogatog izviđačkog dana bila u Osijeku gdje smo ADVENTIRALI po osječkoj Tvrđi i dijeli male poklone našim sugrađanima. 

FOTOGRAFIJE: https://we.tl/t-nIxv1Pequm

Tijekom cijelog dana na svim lokacijama, s nama je bilo i Betlehemsko svjetlo koje je mogao preuzeti tko god je želio.

Naši će voditelji i volonteri imati još aktivnosti do Badnjaka, a zatim slijedi mali odmor. Redovite tjedne izviđačke aktivnosti započinju 8.1.2024. a do tada voditelji i volonteri OS Javorovaca pripremaju nove izviđačke pustolovine i izazove za 2024.

Sretni Blagdani svima!

 

 

Podijeli s prijateljima:
X