15.5.-21.5. Završio je 21. Tjedan Osječkih izviđača

Iz nas je 21. Tjedan Osječkih izviđača (15.-21.5.2022.)

Povodom Dana Izviđača Hrvatske (koji se obilježava 19.5.) izviđači grada Osijeka organiziraju sedmodnevnu aktivnost za sve generacije naših lega i legica

Tjedan je započeo 15.5. s aktivnošću „Obiteljski dan na izviđački način“. Ko predivnih Katakombi u našu Dravu okupili su se izviđači iz Osijeka i okolice (Čepi i Bilje) te članovi obitelji. Zajedničkim izviđačkim igrama, pečenjem kobasica na varti, druženju i aktivnom boravku u prirodi pokazali smo važnost obiteljskog druženja ali i zdravog načina života. Voditeljica programa bila je Ljiljana Medved.

Druga aktivnost (16.5.) je bila istraživačke naravi za naše mlade istraživače (izviđači od 15 do 30 godina). Naši su mladi istraživači prihvatili izazov istraživanja objava o zaštiti okoliša na web stranicama izviđačkih udruga. Kako je zadatak svakog izviđača biti s prirodom vezan, te je čuvati i brinuti o njoj, jer svi smo mi dio te prirode, važno nam je da taj izviđački dio programa bude vidljiv svima koji prate naš rad. Od 15 udruga koje su istraživači „googlali“ čak 11 udruga ima vidljive objave o zaštiti okoliša. Nama je cilj da se na objavama SVAKE Izviđačke udruge vide aktivnosti koje provodimo na temu zaštite okoliša.Voditelj radionice bio je Luka Bujak

Treći dan (17.5.) 21.TOI bio je posvećen generaciji od 5 do 8 razreda OŠ. Sudionici predavanja „Tražilice na internetu“ imali su prilike saznati koje sve tražilice postoje, kako nas prepoznaju oni koji nas potencijalno traže na virtualnom prostoru i što je važno u objavama naglasiti kako bi objave bile još vidljivije. Saznali su o čemu ovisi koja će se prva stranica pojaviti pri pretrazi. Pa tako i da se web stranica našeg kluba prva pojavi kada u google upišemo “Izviđači Osijek” što je vrlo cjenjeno  jer pak postoje posebna zanimanja za optimiziranje stranica kako bi one bile u vrhu.Sudionici su vrlo zadovoljni onime što su čuli jer kako kažu “nisam imao pojma da je to tako” Hvala Maji Kokolari, iz Tvrke Inchoo-a, koja je održala ovu radionicu. Voditeljica ove aktivnosti bila je  Monika Feher

U suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, četvrti dan (18.5.) 21.TOI održano je predavanje „IZVIĐAČI I ŠKOLA“ za studente. O važnosti suradnje škole i izviđača u provedbi istih ciljeva u obrazovanju i odgoju djece i mladih moglo se čuti u uvodnom predavanju Jadranke Kokolari. Također je istaknuta važnost doprinosa izviđača u utjecaju na promišljanje svakog čovjeka, a posebno djece i mladih o važnosti  zaštite okoliša. O povijesti izviđaštva  i ukupnom izviđačkom pokretu  te njegovom širenju na cijelu planetu Zemlja govorio je Igor Miklavčić, dok je njegov brat Darko Miklavčić studente upoznao s dijelovima bogatog izviđačkog programa „Svijet oko nas“ i „Moj Život“.

Na dan Izviđača HRVATSKE 19.5. održane su dvije aktivnosti za naše najmlađe. Prije podne u DV Jaglenac održana je aktivnost „Kreni u školu-postani izviđač“ za djecu koja će ove jeseni postati „školarci“. Vrtićanci su imali prilike „podici“ šator te pokazati svoje vještine i spretnost u izviđačkim igrama. Razgovarali smo i  zdravlju zubi (svaki je vrtićanac dobio zubnu pastu na dar) . Na kraju dana u donjogradskom parku na trgu b J. Jelačića naši su poletarci pripremili program te su otpjevali nekoliko izviđačkih pjesama. Nakon pjesme uslijedio je set igara kao i zasluženi sladoled. Aktivnost ovog dana su realizirali Luka Bujak, Blaženka Hap, Zlata Petković, Darko i Igor Miklavčić.

U suradnji sa OŠ F.K.Frankopana održana je radionica  (20.5.)„Posadi-Brini-čuvaj“ Naše volonterke Blaženka i Zlata su zajedno sa učenicima škole i učiteljicama posadili povrće u njihov eko vrt škole. U isto vrijeme je održana i radionica u OŠ Dobriša Cesarić pod vodstvom Darka Miklavčića.

Zadnjeg dana 21. Tjedna Osječkih izviđača održane su dvije aktivnosti (21.5.). U organizaciji UI Slavonski hrast a u suradnji s GD Crvenog križa i drugih udruga održana je ekološka akcije čišćenja oko jezera – Bajera Jug II . U organizaciji Izviđačkog kluba Javor a u suradnji s Hrvatskim šumama i projektom „Naturvita“ organiziran je izlet u Podravlje za izviđače više izviđačkih udruga (Odred izviđača Suncokret Čepin) i učenike OŠ Ljudevita Gaja u Osijeku.  Dan je bio predivan, program bogat raznim aktivnostima (predavanje o minama, igre spretnosti, orijentacija u prirodi, putni znaci, izviđačke pjesme i igrokazi usmjereni na prirodu i zaštitu okoliša i na kraju sadnja mladica hrasta u drvored prijateljstva) Voditelji izleta bil su Blaženka Hap, Igor Miklavčić i Dalibor Tonc.

Na svakoj aktivnosti volonterski doprinos dali su mladi izviđački voditelji što je uveliko obogatilo izviđački program 21. Tjedna Osječkih izviđača ali i dalo do znanja da ova manifestacija  povodom Dana izviđača Hrvatske ima budućnost.

Voditeljica i koordinatorica ukupnog programa Jadranka Kokolari – Jaca je  izuzetno ponosna na sve volontere, suradnike, sudionike ukupnog programa 21. TOI. Osijek je inače grad po mjeri izviđača, a posebno se u ovom tjednu osjetio izviđački duh koji poručuje „izviđači stvaraju bolji svijet“

Dio aktivnosti u sklopu 21. Tjedna Osječkih izviđača sufinancirala je Zaklada izviđačkog prijateljstva iz projekta „Sprirodom se veži – bez toga si bez veze“. Za uspješnu provedbu aktivnosti možemo zahvaliti i ostalim donatorima (Grad Osijek, OBŽ, Vodovod Osijek, Saponia Osijek…… i inima malim ali velikim ljudima dobra srca).

Podijeli s prijateljima:
X