13.3.23. Razvoj mozga na izviđački način

Prvi smo puta sudjelovali u popularnom TJEDNU MOZGA i imali prilike prezentirati izviđaštvo kao odličan izbor za razvoj mozga. Puno HVALA organizatorima.

Video s našeg predavanja možete vidjeti ovdje:

Osnovni smisao izviđačkog pokreta je poticanje na razvoj osobe. Izviđački pokret u svijetu broji više od 60 mil. djece i mladih. Otvoren je za svakoga, nepolitičan je. Provođenje izviđačkog programa možemo definirati kao „svrsishodna zabava“ odnosno savladavanje vještina za život putem igre. U svijetu izviđački pokret stalno raste i pruža pojedincu i društvu važnost izbora zdravog načina života.

Razvoj svake osobe postiže se provedbom izviđačkog programa koji je skup odgojno – obrazovnih izviđačkih izazova primjerenih svakoj dobnoj skupini, a osnovna metoda je igra. Znamo da je mozak najvažniji organ koji čovjeku osigurava sposobnost razmišljanja. Svaki izviđački izazov ima za cilj razmišljanje te individualno ili timsko djelovanje. Kako je osnovna metoda igra, svaka osoba koja prihvati izviđački izazov prije svega prihvaća isti zbog igre i zabave. Svaki izviđački izazov razvija čovjekov mozak i na taj način izviđački pokret utječe na „stvaranje“ zdravog društva.

Danas smo svjedoci „pretjerane brige, zaštite i iskazivanja ljubavi“, posebice roditelja prema djeci. Često zaboravljamo da s tom zaštitom „uspavljujemo mozak“ i stvaramo različite negativne oblike ponašanja jer umanjujemo sposobnost razmišljanja ili bolje rečeno rad mozga. S druge strane  kao se da je negdje „zaboravljen“ praktični rad. Naravno tu su i opće društvene tendencije ubrzanog modernog društva koje nam često „stavlja na pladanj“ stvari za koje ne treba uopće razmišljati.

Svaki pojedinac, posebno svako dijete ili mlada osoba ima pravo na razvoj mozga na način da vlastitim razmišljanjem ostvari i razvije određenu životnu vještinu. To nam pravo nitko ne smije oduzeti. Izborom izviđačkog načina života, biramo zdravi način života, biramo razvoj našeg mozga.

MOZGATI ZDRAVO TO JE NAŠE PRAVO!

Prezentacija slijedi:

KAKO IZVIĐAŠTVO RAZVIJA MOZAK _TJEDAN MOZGA 2023_JK

 

https://radio.hrt.hr/radio-osijek/vijesti/22-tjedan-mozga-u-osijeku-10659323?fbclid=IwAR3hTvJZyQwuBS4XpCebTmBtb-PgikaMuCvgSNsQF9yDovnhth4pcJNjqKk

Podijeli s prijateljima:
X