03.-06.10.17. TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA

Utorak, 3.10.2017. Radionica: Kreiranje vlastitih mišljenja
Tijekom radionice koja se održana u Izviđačkom klubu Javor od 20,00 do 21,00 sudionici su odradili dvije vježbe o kreiranju vlastitog mišljenja. U prvoj vježbi pisali su prvo mišljenje o nekoj osobi na temelju nekog događaja iz života te osobe. Zatim smo pomiješali ‘paketice kartica s pridjevima’ te je svaka osoba citala pridjeve o nekoj drugoj osobi. Zatim su opet pisali mišljenja na temelju toga kako je ta druga osoba okarakterizirala osobu po paketiću kartica. Tijekom radionice sudionici su te zaključili da ne trebamo kreirati mišljenje o nekome na temelju toga što ljudi pričaju nego osobu trebamo prvo upoznati. Radionica je održana za 10 tak srednjoškolaca, a vodila ju je Vanja Kovač, prof.

Srijeda, 4.10.2017. Razgovor i prikaz filma:Obiteljski život životinja
Važnost cjeloživotnog učenja u obiteljima, kako ljudskim, tako i životinjskim pokazali smo tijekom radionice s učenicima nižih razreda osnovne škole koja je održana od 19,00-20,00 sati u Izviđačkom klubu Javor. Nakon razgovora o tome kako i na koji način učimo živjeti s roditeljma prikazan je dokumentarni film o odrastanju nekih životinja. Osim što smo naglasili potrebu za stalnim učenjem, obilježili smo i Međunarodni dan životinja. Na aktivnosti je sudjelovalo 12 učenika nižih razreda. Aktivnost su realizirale Blaženka Hap i Jadranka Kokolari.

Četvrtak, 5.10.2017. Predavanja:Izviđači i škola
Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku održano je predavanje studentima pete godine tijekom kojeg je mr.sc. Jadranka Kokolari povukla paralelu između nastavnog školskog programa i izviđačkog programa.
Iznimno je tijekom predavanja dala naglasak na neformalno obrazovanje pute izviđačkih aktivnosti te pokazala poveznicu sa skoro svakim školskim predmetom. Nadalje se osvrnula na mogućnosti vlastitog razvoja te jačanja kompetencija i sposobnosti putem volontiranja u izviđačkim udrugama. Jedan od zaključaka predavanja je da je stvarno moguće i osiguranja cijeloživotno učenje putem izviđačkih aktivnosti. Sudjelovalo je 25 studenata a predavanje se održalo od 17,00-18,00 sati. Na početku predavanja svima smo učiteljima zaželili sve najbolje za njihov dah, jer je ovo predavanje bilo posvećanoMeđunarodnom Danu Učitelja.

Petak, 6.10.2017. Prezentacije:Izviđačka životna škola
Posebnost ove aktivnosti je što su predavači bili djeca. Želeći potaknuti istaživački duh, te jačati javni nastup ali i učenje izrade prezentacije i predstavljanja neke teme, djeca su dobila zadatak da sana izaberu temu, istraže je i naprave prezentaciju. Teme koje su izabrane su bile: Prezentacija školske lektire, Prezentacija „ Oblaci“, Prezentacija: Reinemacija, te prezentacija cilljeva Festivala izviđačke pjesme Osijek. Sve prezentacije su tijekom aktivnosti obrađene uz budno oko odraslog mentora Jadranke Kokolari, za koje se na kraju pokazalo da nije niti bilo potrebno jer su i predavači i slušatelji bili odlični Aktivnost je održana u Izviđačkom klubu Javor od 19,30-21,00 sat. Sudjelovalo je 16 učenika viših razreda osnovne škole.

Podijeli s prijateljima:
X